Het kraakheldere water van de Portugese kustlijn doet iets met me. Alleen al het aanzicht, glinsterend in de felle zon, maakt een opzwepend gevoel in me los. Ik loop naar de zee toe, met m’n surfboard onder m’n arm en ik kijk uit over het schuim wat met perfecte timing aan komt rollen. Voorbij de witte bubbels zie ik lokale surfers liggen. Gebruinde mannen met lange lokken die groene golf na groene golf vernietigen. Het aanzicht tovert een glimlach op m’n gezicht.

Tot kniehoogte het water in gelopen spring ik op m’n plank. Ik paddel voorbij het schuim en sluit achteraan de line-up. De krullen van een gespierde surfer die nog net niet uit z’n wetsuit knapt zwaaien wild heen en weer, de spetters die er vanaf vliegen vinden hun weg naar mijn gezicht. Er land een druppel op m’n onderlip. Ik proef het zout van de zee en de warmte van zijn door de zon gebleekte lokken. Ik lik over mijn lippen. Dan wend ik mijn blik zijn kant op en zie ik dat hij me recht aankijkt, met een lach op zijn gezicht. Hij knikt naar me en zegt: ‘hey’. Dan paddelt hij weg. Hij pakt een prachtige golf die hij tot meters verder uit surft. Zijn vrienden juichen.

Hij ligt weer op zijn board en paddelt terug naar de line-up. Hij ligt nu achter me. Ik kijk hem aan, knik en zeg: ‘good one’. Dan pak ik mijn kans en paddel ik de eerstvolgende golf in. Een kleinere, maar eveneens prachtige golf, die ik op soepele wijze eigen maak.

Dit riedeltje gaat nog een uurtje door. Hij surft. Ik surf. Hij lacht. Ik lach. En vervolgens, wanneer ik het water uitga, volgt hij.

Het is rustig op het strand. We zijn op een klein verborgen stukje kust waar voornamelijk locals surfen. De zon gaat bijna onder dus het zonnebadend publiek is al lang en breed vertrokken. Zijn vrienden lopen richting de auto, maar hij wuift ze gedag. Hij gaat niet mee, blijkt. Hij loopt in plaats van naar de parkeerplaats mijn kant op.
Ik zet m’n plank tegen de rotsen van het duingebied om m’n handen vrij te maken. Ik wurm mezelf uit m’n wetsuit en bibber een beetje terwijl ik in alleen een bikini oogcontact maak met de gekrulde adonis die zonder pardon op me afkomt.